Hvordan takle motgang….

Oppigjennom min håndballkarriere og tiden etter har jeg måtte takle en del motgang. Under håndballkarrieren var jeg ute med mye skader. Som jeg har skrevet før har jeg frem til nå operert 14 ganger i mitt høyre kne, 1 gang i venstre, 2 ganger i skulderen og 1 gang i leggen. 10 av operasjonene i kneet var når jeg var aktiv og begge skulderoperasjonene var jeg igjennom før jeg var 20 år. Så ja, jeg vet hvordan det er å takle motgang og det er noe jeg vil skrive om i dag.

Feilen mange eller de fleste gjør er at de legger skyld på noen. De går ikke i seg selv og tenker, hva kan jeg gjøre med den situasjonen jeg er i nå? Når jeg var ung la jeg også skyld på andre, fordi man synes det er urettferdig at akkurat dette skjer med en selv. For når det kommer til motgang under en skadesituasjon vil man jo helst være med på banen og det som er gøy, man vil ikke sitte på sidelinjen og føle seg utenfor. Jeg husker at jeg var på hver eneste trening og gjorde mine øvelser og kastet mye ball. For jeg skulle tilbake og jeg skulle vise alle at jeg kunne, at jeg var sterk og at jeg skulle bli best og fullføre alle mine drømmer. Og det klarte jeg. Jeg ble aldri verdens beste og det var heller ikke viktig for meg. Det som var viktig for meg var å spille håndball og at jeg fikk leve ut alle mine drømmer.

Det viktigste man gjør når man føler på motgang er og gå i seg selv. Hva kan jeg gjøre med situasjonen jeg er i? Hva kan jeg gjøre for at den skal bli bedre? Hva må jeg trene eller gjøre for å bli frisk? Ikke skyld på alle andre rundt deg. Men samtidig er det viktig å vise følelser vise seg sårbar, det er godt.

Motgang kan man også føle på andre måter enn hvis man er ute med skader. Det kan også være at man ikke er tatt ut til kamp, laget eller sitter på benken og ikke får spille. Hva gjør du da? Blir du sur på treneren? Blir du sur på hun/han du konkurrerer med om plassen? Hvilken følelser sitter du med? Igjen er det viktigste hva du (jeg) kan gjøre med situasjonen. Blir du bedre av og bli sur på treneren eller blir du bedre av å gå i deg selv og trene hardere? Gå i seg selv og tenke hva kan jeg gjøre med det, hva kan jeg gjøre bedre på trening? Hva kan jeg gjøre for å bli bedre? Spør treneren din hva du må bli bedre på og ikke bli sur. Men at man blir skuffet er bra, for det viser at det betyr noe for deg.

Det som har vært viktigste for meg når det kommer til det å kjenne på motgang er, aksept og hva kan jeg gjøre med situasjonen jeg er i nå. Det er viktig og gjøre de tingene man kan gjøre. Som jeg gjør nå når det kommer til min skade har jeg akseptert at jeg ikke kan trene hver dag, at jeg ikke kan løpe, at jeg ikke kan gå i flere timer eller være veldig aktiv ennå. For meg er dette tøft. Men jeg jobber meg sakte men sikkert fremover. Ja, det vil ta tid, men siden jeg har akseptert situasjonen jeg er i akkurat nå blir det lettere for meg. Jeg har satt opp en målsettingsplan og delmål på veien til et bedre liv. Dette er noe jeg skal skrive om senere, hvor viktig det er å sette seg mål.

Håper dette var nyttig for dere og at dere vil tenke annerledes neste gang dere støter på litt motgang.

Hvis dere tenker at dette er noe jeg trenger litt hjelp med, jeg trenger en motivator/mental trener som kan hjelpe meg. Ta gjerne kontakt med meg. Jeg vil hjelpe deg på riktig vei 🙂

Hanne

Forfatter: Baksidenavmedaljen

Jeg heter Hanne Halén, er 39 år og bor i Oslo med min samboer Martin. Jeg har vært profesjonell håndballspiller halve livet. Jeg har spilt håndball i Bækkelaget, Nordstrand, Ferrobus Mislata i Spania, Ikast i Danmark og på landslaget. Jeg har vunnet, spilt Champions League,Norges Mester, Spansk Mester og spilt Europa cup. Noen av mine aller største opplevelser i livet har jeg fått gjennom håndballen. Mine beste venner og kjæresten har jeg fått takket være den. Og jeg savner adrenalinet på banen og livet i garderoben hver eneste dag. Men livet som idrettsutøver har også kostet. Noen ganger har vi tapt gullet i siste sekund. Treneren har blitt sparket. Klubben har gått konkurs. Splid mellom spillere har ødelagt lagmiljøet. Og jeg har blitt alvorlig skadet flere ganger enn jeg kan telle. Jeg har blitt erklært idrettsinvalid. Store deler av karrieren har handlet om gjenopptrening. 13 ganger har jeg blitt operert i skulder, ankel, knær og albue. Nå står jeg fremfor den viktigste av dem alle. Om et par uker får jeg satt inn kneprotese, selv om jeg egentlig er alt for ung. Jeg skal dele med dere prosessen før og etter operasjonen. Denne bloggen skal handle om mitt liv med og uten håndballen, prosessen før og etter kneprotesen og min hverdag med min samboer, familie og venner. Om hvordan håndballen alltid har vært og vil være en del av meg. Om hvor fett det er å stå på toppen av pallen. Og tilsvarende hvor kjipt det er når karrieren er over og nattesøvnen forsvinner fordi det plutselig er stille og knærne verker. Jeg har ofret mye for håndballen. Ville jeg gjort det igjen? Ja. Uten tvil, men ville tenkt meg nøye om og sluttet før det gikk for langt. Jeg har elsket og elsker fremdeles håndballen. Men det er også en "bakside av medaljen."

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: