Hvor langt skal det gå?

God fredag alle sammen:-)

Jeg deler et innlegg jeg hadde i slutten av august. Det er et innlegg som er utrolig viktig for dere som driver med idrett der ute og som har en skade. Jeg vil at dere skal ta vare på dere selv, husk dere har bare en kropp og den skal holde hele livet. Hvis dere vil snakke med meg når dere går igjennom en tøff tid, ikke nøl med og ta kontakt. Jeg vil være der for deg og hjelpe deg. Du kan ta kontakt med meg på www.strongeru.no  

Jeg uttalte meg i går kveld om skaden til Nora Mørk. Der jeg sier hun burde legge opp hvis hun skal ha et nogenlunde smertefritt liv etterpå. Forstår mer enn noen andre at hun vil fortsette til hun selv kan si, nå vil jeg ikke spille mer. Hun må selvfølgelig ta dette valget selv, men jeg mener at nå burde støtteapparat rundt henne si at nok er nok. Hva tenker de unge utøverne? Ja ja, jeg kan bare komme tilbake og tilbake etter skader for det gjør jo de store stjernene. Jeg har tenkt på det selv, hvilket bilde skapte man til de unge utøverne. At det er greit å ha mye skader når man spiller håndball. Det må vi snu bort nå, vi må få ned tallene på antall skader i året og vi MÅ begynne i dag. NÅ har det vært for mye snakk for lenge uten handlinger. Signalene ut til de yngre blir feil!

https://www.vg.no/sport/i/e8XB5Q/landslagslegen-nora-moerk-ute-i-912-maaneder

Det har vært igjen mye snakk om belastningen på de store stjernene/spillerene og de yngre som spiller på flere lag. Hvis vi skal ta saken om belastningen på unge spillere først. Tallene fra 2018 var som det har blitt uttalt ikke positive og det var i alderen 16-19 år. Dette er aldersgruppen der kroppen fortsatt er i utvikling. De som satser på håndball går på idrettslinjer der de trener hver dag, de trener med laget sitt, spiller på flere enn 1 lag, og spiller flere kamper i uken. Når får de hvile? Vi har snakket om dette så mange ganger før, at de må hvile, at de må kjøre skadeforebyggende, at de må se på belastningen, men hva skjer? Ingenting!

Hvor langt skal det gå?

Nå må hver trener og foreldre holde igjen. Hvorfor skal de være med å spille for flere lag? Hvorfor har de ha så dårlig tid med å bli best? Alle dere trenere der ut og foreldre dere har et ansvar. IKKE spør utøveren selv om den vil være med å spille eller trene, husk utøveren vil alltid være med på alt uansett. De klarer ikke å begrense seg selv. Derfor må trenere og foreldre sette ned foten og si at det blir for mye. Og ALLE trenere MÅ legge inn skadeforebyggende trening og prioritere dette. HUSK DERE HAR IKKE TID TIL AT SPILLEREN ER UTE MED SKADE OVER LENGRE TID!!!

Hva sitter man igjen med når lyset slås av og man er alene? Kan si at det ikke er noe gøy eller verdt det å sitte igjen med smerter 24/7 og ikke kunne være aktiv med akkurat det man vil, trene det man vil eller ha et normalt liv. Det er mange tanker som går igjennom hodet og jeg er mye sliten fordi jeg har kroniske smerter.Mitt kne etter aktiviteter.

Det er så mange spørsmål som vi må stille. Skal det virkelig være sånn at de beste skal sitte igjen etter en endt idrettskarriere og være idrettsinvalide? Ja, nå setter jeg det helt på spissen. For jeg vet hva som skjer hvis man går for langt. Jeg vet hvordan det er å leve med smerter 24/7. Jeg vet hvordan det er å ikke kunne ha et aktivt liv som jeg alltid har hatt. Jeg vet hvor svart det kan bli når lyset slås av. Jeg vet hvordan det er å sitte igjen alene. Jeg vet hvordan det er å være mentalt nede. Jeg vet fordi jeg kjenner det på kroppen hver dag!!!

https://www.aftenposten.no/sport/i/b5ow33/Camilla-Herrem-rystes-av-alle-skadene-i-norsk-handball-Hun-tror-hun-vet-hvorfor-det-skjer

Hanne

Forfatter: Baksidenavmedaljen

Jeg heter Hanne Halén, er 39 år og bor i Oslo med min samboer Martin. Jeg har vært profesjonell håndballspiller halve livet. Jeg har spilt håndball i Bækkelaget, Nordstrand, Ferrobus Mislata i Spania, Ikast i Danmark og på landslaget. Jeg har vunnet, spilt Champions League,Norges Mester, Spansk Mester og spilt Europa cup. Noen av mine aller største opplevelser i livet har jeg fått gjennom håndballen. Mine beste venner og kjæresten har jeg fått takket være den. Og jeg savner adrenalinet på banen og livet i garderoben hver eneste dag. Men livet som idrettsutøver har også kostet. Noen ganger har vi tapt gullet i siste sekund. Treneren har blitt sparket. Klubben har gått konkurs. Splid mellom spillere har ødelagt lagmiljøet. Og jeg har blitt alvorlig skadet flere ganger enn jeg kan telle. Jeg har blitt erklært idrettsinvalid. Store deler av karrieren har handlet om gjenopptrening. 13 ganger har jeg blitt operert i skulder, ankel, knær og albue. Nå står jeg fremfor den viktigste av dem alle. Om et par uker får jeg satt inn kneprotese, selv om jeg egentlig er alt for ung. Jeg skal dele med dere prosessen før og etter operasjonen. Denne bloggen skal handle om mitt liv med og uten håndballen, prosessen før og etter kneprotesen og min hverdag med min samboer, familie og venner. Om hvordan håndballen alltid har vært og vil være en del av meg. Om hvor fett det er å stå på toppen av pallen. Og tilsvarende hvor kjipt det er når karrieren er over og nattesøvnen forsvinner fordi det plutselig er stille og knærne verker. Jeg har ofret mye for håndballen. Ville jeg gjort det igjen? Ja. Uten tvil, men ville tenkt meg nøye om og sluttet før det gikk for langt. Jeg har elsket og elsker fremdeles håndballen. Men det er også en "bakside av medaljen."

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: