Kunsten å være innbytter

Jeg har lånt dette innlegget fra http://www.fotballtreneren.no fordi dette er utrolig viktig for alle å tenke på. I en lagidrett kan ikke alle være på banen samtidig, og de som sitter på benken er like viktige som de som spiller. Men det er mange utøvere som blir frustrerte og lei seg for at de ikke får like mye spilletid eller får starte. Her er det 10 punkter om «Kunsten å være innbytter.» Ta dette med til deres lag. Og husk, «alle er like viktige.»

På mitt lag må benken alltid være positivt innstilt, være engasjerte og løfte de som er på banen. Og de er helt råe på det:-)

Huskeliste for spillere som sitter på benken eller sliter med spilletid i lagidrett

1) Mye handler om meninger. Et laguttak er bare meningen til trenere. Ulike trenere har ulike meninger. Se bare på internasjonal fotball – når er en ny trener kommer inn, ser man ofte utskiftninger ved at spillere som har sittet mye på benken får sin sjanse fra start. Dette bringer oss til neste punkt.

2) Du kan være god og sitte på benken samtidig. Manglende spilletid betyr ikke at du er en dårlig spiller. Igjen, se på internasjonale toppserier og hvor mange fantastiske spillere som sitter på benken. Du har dine ferdigheter og styrker, uavhengig av hvem treneren velger å starte med.

3) De som starter er ikke nødvendigvis “best”.En myte er at trenere bestandig tar ut «de beste» i sitt lag. Dette er feil. Trenere tar ut de spillerne som de tror kommer til å fungere best sammen, som et lag. Dermed handler det ofte mye om spilletype og stil, og ikke bare nivå. Ulike trenere har ulike ønsker for hvordan laget skal spille. Hugo Vetlesen spilte fast for Stabæk i eliteserien i 2017, men ble ikke tatt ut til G17-landslagets EM-tropp. Klassespillere kan altså måtte sitte på benken eller utelates fra troppen, dersom treneren mener at andre spillere passer bedre inn i systemet. Og igjen, alt dette er basert på trenernes mening.

4) Lær av andre, men bevar din identitet. Dersom det føles som om en annen spiller har «tatt din plass», betyr ikke det at den spilleren gjør alt riktig eller at du må bli akkurat som han eller henne. For all del, hent gjerne inspirasjon. Er det noe spilleren gjør, som du kan bli flinkere til å gjøre dersom du øver på det? Men husk også å bevare din egen identitet som spiller. Behold troen på deg selv, samtidig som du kan tilpasse deg og lære av andre.

5) Forbered deg, fysisk og mentalt. Prøv å være klar for å få muligheten. Det kan oppstå skader eller uforutsette ting som gir deg muligheten før du aner det. Da er det greit å være klar. Fysiske forberedelser innebærer blant annet et godt kosthold og god oppvarming. Mentalt kan du visualisere situasjoner som kan oppstå, slik blant andre Ole Gunnar Solskjær gjorde som spiller.

6) Å få være del av et lag er tillit i seg selv. Hvis trener har deg med i troppen, er det gjerne fordi han eller hun tror du kan styrke laget. Dette gjelder spesielt på høyere nivåer. Lag er avhengig av flere enn de spillerne som starter. Og hvis du er tatt ut i troppen, eller skal byttes inn, er ikke det noe trener gjør for å være grei mot deg. Hvis du i det hele tatt er del av et lag, er det antakelig fordi trener tror du kan styrke laget som helhet, enten på kort eller lang sikt.

7) Du kan utvikle deg, selv om du ikke spiller kamper. Husk at det er langt flere treninger enn kamper. Treningsarenaen kan dermed anses som den viktigste utviklingsarenaen. Selv om du får null minutter spilletid i kamp, kan du fremdeles ha en strålende utvikling!

8) Din posisjon = ditt ansvar. Hvordan presterer spilleren i din posisjon? Hvis svaret er «bra», kan du ta noe av æren for det. Denne spillerens prestasjoner er blant annet et resultat av konkurransen med deg i treningshverdagen. Hvis svaret er «dårlig», og spilleren sliter, bør du være mentalt klar for å byttes inn.

9) Vis respekt. Du trenger ikke være enig i alt, og det er lov å være uenig med treners valg. Men det hjelper sjelden å sutre. Du trenger ikke, og burde ikke, fortelle trener og omverden om absolutt alt du mener på en ufiltrert måte. Noe er det lov å holde for seg selv, eller diskutere med en venn eller andre du stoler på. Du er antakeligvis best tjent med å opptre respektfullt ovenfor trener og lagkompiser.

10) Vær ydmyk. Det er fort gjort å føle at man har krav på spilletid og fortjener å starte. Kanskje du blir utsatt for urettferdig behandling. Men vet du hva? Livet er urettferdig! Spilletid er noe trenere bestemmer, ikke en rettighet som alle spillere har krav på. Det en spiller kan kontrollere, er egen innsats og holdning. Og siden treners laguttak først og fremst sier noe om treners mening, og ikke ditt nivå som spiller, kan du uansett beholde selvtilliten. Du kan ha fokus på egen utvikling og dyrke troen på deg selv, selv om du ikke befinner deg i startoppstillingen.

Les hele innlegget på:

https://www.fotballtreneren.no/nyheter/kunsten-å-være-innbytter

Hanne

Forfatter: Baksidenavmedaljen

Jeg heter Hanne Halén, er 39 år og bor i Oslo med min samboer Martin. Jeg har vært profesjonell håndballspiller halve livet. Jeg har spilt håndball i Bækkelaget, Nordstrand, Ferrobus Mislata i Spania, Ikast i Danmark og på landslaget. Jeg har vunnet, spilt Champions League,Norges Mester, Spansk Mester og spilt Europa cup. Noen av mine aller største opplevelser i livet har jeg fått gjennom håndballen. Mine beste venner og kjæresten har jeg fått takket være den. Og jeg savner adrenalinet på banen og livet i garderoben hver eneste dag. Men livet som idrettsutøver har også kostet. Noen ganger har vi tapt gullet i siste sekund. Treneren har blitt sparket. Klubben har gått konkurs. Splid mellom spillere har ødelagt lagmiljøet. Og jeg har blitt alvorlig skadet flere ganger enn jeg kan telle. Jeg har blitt erklært idrettsinvalid. Store deler av karrieren har handlet om gjenopptrening. 13 ganger har jeg blitt operert i skulder, ankel, knær og albue. Nå står jeg fremfor den viktigste av dem alle. Om et par uker får jeg satt inn kneprotese, selv om jeg egentlig er alt for ung. Jeg skal dele med dere prosessen før og etter operasjonen. Denne bloggen skal handle om mitt liv med og uten håndballen, prosessen før og etter kneprotesen og min hverdag med min samboer, familie og venner. Om hvordan håndballen alltid har vært og vil være en del av meg. Om hvor fett det er å stå på toppen av pallen. Og tilsvarende hvor kjipt det er når karrieren er over og nattesøvnen forsvinner fordi det plutselig er stille og knærne verker. Jeg har ofret mye for håndballen. Ville jeg gjort det igjen? Ja. Uten tvil, men ville tenkt meg nøye om og sluttet før det gikk for langt. Jeg har elsket og elsker fremdeles håndballen. Men det er også en "bakside av medaljen."

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: