Hvem skal si stopp?

Sitter og leser en artikkel om rovdrift av unge utøvere som var i Aftenposten i går, og jeg er helt sjokkert. Eller er jeg det? Det er akkurat dette jeg snakker om, belastningen på unge utøvere. Nå har jeg hørt og lest om så mange som blir brukt feil, som vil være med på alt og ingen stopper de før det er for sent. Hvor langt skal det gå? Nå må noen sette ned foten og trenere må våkne!

Vi kan ikke la flere unge jenter og gutter slutte som 18 åringer fordi kroppen ikke orker mer. Jeg blir oppriktig lei meg av og lese dette.

https://www.aftenposten.no/100Sport/ballsport/Cecilie-Jamtfall-matte-legge-opp-som-18-aring-267770b.html

Her er et lite utkast fra Aftenposten i går:

Fikk sprøyter – spilte videre

22 år gamle Katarina Aho måtte gjennom en skulderoperasjon. Hun spilte på fire forskjellige lag, inkludert landslaget, ved siden av egentrening og skolegang på en toppidrettslinje med håndball.

Vestfoldingen rakk å spille i eliteserien for Flint bare 16 år gammel. En gang fikk hun to kortisonsprøyter i skulderen og beskjed om å hvile i tre uker, men endte med å spille kamp dagen etter.

– Jeg hadde veldig lyst og turte ikke å si imot. Jeg hadde jo fått muligheten som ung til å spille på høyt nivå.

Aho følte seg presset til å spille bare kamper, men ville trene også.

Som 17-åring kjente hun at kroppen var utslitt. Tenåringen hadde ikke ork til å stå opp. Det var et slit å komme seg på trening. Etter et EM for junior, ville hun ikke mer.

Savnet at noen så helheten

Disse jentene kjenner hverandre. Noen har vært sammen på landslag og mesterskap. Også for Dorthe Sjøkvist (22) var håndballen en stor del av livet.

Derfor ble det naturlig å begynne på en idrettslinje på videregående. Da toppet det seg. Hun trente hver dag på skolen, og med laget om kvelden.

Ungjenta var med på 18-årslaget og deltok i den landsomfattende Lerøyserien, hun spilte kamper i 2. og 3. divisjon for damelaget, og kom i tillegg på landslaget. Oppi det hele var det bylags- og regionsamlinger.

– Jeg tenker at alt dette kunne gått fint, men som ung er man uvitende om hva som er best for seg selv når det kommer til belastning, sier Sjøkvist.

Det ble tatt lite hensyn til at hun spilte på flere arenaer, som da hun kom hjem fra landslagssamling med ordre om full restitusjon.

Damelagstreneneren forventet omtrent at hun skulle bli med på intervalltrening med klubblaget dagen etter. Det endte med beinhinnebetennelse.

Dagen etter at hun kom hjem, etter å ha vært så godt at hun kom med på All star-laget i Lerøyserien, var karrieren over.

– Jeg var ferdig. Som 19-åring var jeg sliten og lei.

I dag er Sjøkvist student i Bergen og trener litt på egen hånd.

Aftenposten har også et annet innlegg i denne serien:

Hammerseng-Edin: – Sannheten er at vi finner unge mennesker helt ned i 13-årsalderen som knasker Voltaren før og etter trening. 
https://www.aftenposten.no/100Sport/article/sport-7lExK4.html

Jeg kjenner meg sånn igjen. At man ikke tørr og si i fra at man bare kjører på og hører på hva trenere og støtteapparat sier. Pluss at man vil jo spille og være med. Merker at jeg koker innvendig og synes virkelig synd på disse jentene. Hvis det er spillere som skal spille på flere lag må man sette seg ned, lage en plan og se på belastningen. Hvor mye trening og kamper skal spilleren ha i uken, og det MÅ VÆRE ROM FOR AT SPILLEREN KAN SI AT HUN/HAN ER SLITEN.

Og må man gå idrett på videregående skole for å bli best? Nei, mener jeg. Igjen blir det mer belastning og jeg vet at det er spillere som ikke sier i fra på skolen at de er slitene eller har smerter. Dette pga fravær og fordi de føler at de må være med for å få de beste karakterene. Dette presset på yngre spillere i dagens samfunn synes jeg er skremmende og jeg liker ikke utviklingen. Hvem skal si stopp?

Jeg kan si at det ikke er tøft og være idrettsinvalid og ikke kunne ha et normalt smertefritt liv!!!

Hanne

Forfatter: Baksidenavmedaljen

Jeg heter Hanne Halén, er 39 år og bor i Oslo med min samboer Martin. Jeg har vært profesjonell håndballspiller halve livet. Jeg har spilt håndball i Bækkelaget, Nordstrand, Ferrobus Mislata i Spania, Ikast i Danmark og på landslaget. Jeg har vunnet, spilt Champions League,Norges Mester, Spansk Mester og spilt Europa cup. Noen av mine aller største opplevelser i livet har jeg fått gjennom håndballen. Mine beste venner og kjæresten har jeg fått takket være den. Og jeg savner adrenalinet på banen og livet i garderoben hver eneste dag. Men livet som idrettsutøver har også kostet. Noen ganger har vi tapt gullet i siste sekund. Treneren har blitt sparket. Klubben har gått konkurs. Splid mellom spillere har ødelagt lagmiljøet. Og jeg har blitt alvorlig skadet flere ganger enn jeg kan telle. Jeg har blitt erklært idrettsinvalid. Store deler av karrieren har handlet om gjenopptrening. 13 ganger har jeg blitt operert i skulder, ankel, knær og albue. Nå står jeg fremfor den viktigste av dem alle. Om et par uker får jeg satt inn kneprotese, selv om jeg egentlig er alt for ung. Jeg skal dele med dere prosessen før og etter operasjonen. Denne bloggen skal handle om mitt liv med og uten håndballen, prosessen før og etter kneprotesen og min hverdag med min samboer, familie og venner. Om hvordan håndballen alltid har vært og vil være en del av meg. Om hvor fett det er å stå på toppen av pallen. Og tilsvarende hvor kjipt det er når karrieren er over og nattesøvnen forsvinner fordi det plutselig er stille og knærne verker. Jeg har ofret mye for håndballen. Ville jeg gjort det igjen? Ja. Uten tvil, men ville tenkt meg nøye om og sluttet før det gikk for langt. Jeg har elsket og elsker fremdeles håndballen. Men det er også en "bakside av medaljen."

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: