Grenser og konsekvenser

Hei og god lørdagskveld alle sammen 🙂
Håper dere har hatt en fin fredag og lørdag, det har jeg. 

I går ble jeg intervjuet av Dagbladet angående min histore rundt kneprotesen og korsbåndskader. Hva en korsbåndskade egentlig gjør med kneet ditt? Noe som faktisk er mer alvorlig enn det folk tenker, og det er ikke så rart at vi tenker på en korsbåndskade som vanlig innenfor håndballen, det er jo den mest vanlige skaden, dessverre. Vi tenker ikke langsiktig når skaden inntreffer, vi tenker «når er jeg tilbake på banen?». Men sannheten er at det kan være starten på et skademareritt som aldri tar slutt hvis man fortsetter å presse kroppen. Derfor er det veldig viktig å tenke seg godt om, det er et liv etter håndballen også. Men jeg forstår at en 18 åring vil tilbake på banen og fullføre drømmen sin, jeg gjorde det. Men jeg hadde gjort et annet valg i dag, nå som jeg vet hvordan jeg har det den dag i dag.

Bildene er hentet fra Dagbaldet.


For å forhindre denne type skade er det veldig viktig med styrketrening og forbyggende trening. Bruk 15 min før trening på forebyggende øvelser med hele laget. Jeg vet det kan være litt kjedelig og at det kan være vanskelig å få inn i treningen, men det er faktisk den VIKTIGSTE delen av treningen. Det gjør en stor forskjell for fremtiden til spillerne og det er vitenskaplig bevist at det HJELPER med de 15 min før treningen.
Håper dette er noe dere vil ta med dere på treningen i fremtiden!!!!

Her er en link fra Klok av skade om noen øvelser som man kan gjøre før trening.
http://www.klokavskade.no/no/Skadefri/Kroppsdel/Kne/Unnga-korsbandskader-i-handball/

Fakta korsbåndskader

• Kvinner er fire til seks ganger mer utsatt for korsbåndskader enn menn i håndball og fotball.
• Hos korsbåndskadde øker risikoen mellom 30 og 40 ganger for ny korsbåndskade.
• Bare 65 prosent av alle korsbåndskadde på toppnivå er fortsatt aktive tre år etter korsbåndskaden.
• Det er 30 ganger større risiko for korsbåndskade i kamp enn på trening.
Her er linken til hele intervjuet i Dagbladet:
Hvis det er noe dere lurer på, eller noe dere vil ha hjelp til angående deres egen fremtid som idrettsutøver og trenger å snakke med noen, er det bare å sende meg en mail 🙂 Jeg vil gjerne være til hjelp.
hannehalen22@gmail.com

Ha en fortsatt fin lørdag 🙂

Forfatter: Baksidenavmedaljen

Jeg heter Hanne Halén, er 39 år og bor i Oslo med min samboer Martin. Jeg har vært profesjonell håndballspiller halve livet. Jeg har spilt håndball i Bækkelaget, Nordstrand, Ferrobus Mislata i Spania, Ikast i Danmark og på landslaget. Jeg har vunnet, spilt Champions League,Norges Mester, Spansk Mester og spilt Europa cup. Noen av mine aller største opplevelser i livet har jeg fått gjennom håndballen. Mine beste venner og kjæresten har jeg fått takket være den. Og jeg savner adrenalinet på banen og livet i garderoben hver eneste dag. Men livet som idrettsutøver har også kostet. Noen ganger har vi tapt gullet i siste sekund. Treneren har blitt sparket. Klubben har gått konkurs. Splid mellom spillere har ødelagt lagmiljøet. Og jeg har blitt alvorlig skadet flere ganger enn jeg kan telle. Jeg har blitt erklært idrettsinvalid. Store deler av karrieren har handlet om gjenopptrening. 13 ganger har jeg blitt operert i skulder, ankel, knær og albue. Nå står jeg fremfor den viktigste av dem alle. Om et par uker får jeg satt inn kneprotese, selv om jeg egentlig er alt for ung. Jeg skal dele med dere prosessen før og etter operasjonen. Denne bloggen skal handle om mitt liv med og uten håndballen, prosessen før og etter kneprotesen og min hverdag med min samboer, familie og venner. Om hvordan håndballen alltid har vært og vil være en del av meg. Om hvor fett det er å stå på toppen av pallen. Og tilsvarende hvor kjipt det er når karrieren er over og nattesøvnen forsvinner fordi det plutselig er stille og knærne verker. Jeg har ofret mye for håndballen. Ville jeg gjort det igjen? Ja. Uten tvil, men ville tenkt meg nøye om og sluttet før det gikk for langt. Jeg har elsket og elsker fremdeles håndballen. Men det er også en "bakside av medaljen."

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: